США випробують гіперзвукову ракету

У четвер ВВС США можуть провести ще одне льотне випробування гіперзвукової ракети AGM-183A. Про це повідомив спеціалізований портал The War Zone з посиланням на звіти Федерального управління цивільної авіації США.

Як нагадує портал, випробування ракети спочатку були заплановані на 6 березня, але ВВС оголосили про відстрочення за день до цієї дати без будь-яких пояснень, заявивши лише, що воно може відбутися «в найближчі 30 днів».

За даними ВВС, доставлена ​​1 березня на базу Ендрюс ракета буде відокремлена від бомбардувальника В-52 над Тихим океаном на висоті близько 15 км і, якщо все піде за планом, розженеться до швидкості, що перевищує швидкість звуку більше ніж в п’ять разів.

Перше льотне випробування AGM-183A, розробленої за програмою ARRW (Air-Launched Rapid Response Weapon), відбулося в червні 2019 року, друге – в серпні 2020 року. Її творці стверджують, що дальність стрільби таких ракет з-під крила від В-52, складе приблизно 925 км. ВВС запросили у Конгресу США 382 мільйони доларів на реалізацію програми ARRW в 2021 фінансовому році. Очікується, що виробництво гіперзвукових ракет почнеться у 2022 фінансовому році.

Згідно з оцінками, опублікованими 22 березня головним контрольно-ревізійним органом Конгресу – Управлінням по звітності – урядом, Пентагон разом з НАСА та Міністерством енергетики витрачено з 2015 року близько 14 мільярдів доларів на зусилля по створенню гіперзвукового зброї.