Уряди України та Польщі готують угоду про трудових мігрантів

Переважна більшість нелегальних українських трудових мігрантів в Польщі серед сезонних працівників.

Щоб зменшити кількість українців, які працюють в Польщі нелегально, уряди обох країн розробляють відповідну угоду.

Як заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, тільки половина українців в Польщі працює легально. Український і польський уряди зацікавлені, щоб звести кількість нелегальних трудових мігрантів в Польщі до мінімуму. Як підкреслив високопоставлений чиновник, чим більше працівників з України буде працювати легально, тим більше доходів від сплачуваних податків будуть отримувати обидві держави.

За словами А. Реви, на сьогоднішній день українці, активно використовують відсутність угоди між Польщею і Україною, що регулює трудову імміграцію та виплату податків. Люди оформляють довідки, що вони в Україні платять єдиний соціальний внесок (ЄСВ) і спокійно легально працевлаштовуються.

«Мільйон українців працює легально. З цього мільйона тільки 400 тисяч платять соціальний внесок, а решта по тій же схемі, що і в Литві, надають довідки про виплати ЄСВ в Україні», – підкреслив Рева.

Міністр не раз вже робив гучні заяви щодо трудової міграції українців. Особливо не дає йому спокою мільйон українців, які працюють в Польщі і не платять ніяких податків. Польські роботодавці ризикують, але усвідомлено йдуть на ризик, оскільки за нелегальних працівників податки платити не потрібно.

Поки польський уряд не поспішає підписувати з українським угоду, що регулює оподаткування. Мимоволі напрошується висновок, що не тільки польські роботодавці зацікавлені у величезній армії незареєстрованих трудових мігрантів з України та інших країн пострадянського простору.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що кількість робочих місць в Польщі постійно збільшується. У минулому році додалося 700 тисяч нових вакансій.