Сенат заблокував рішення Трампа про продаж зброї Саудівській Аравії

Сенат США заблокував рішення президента Дональда Трампа, який хотів продавати зброю Саудівській Аравії та іншим арабським країнам, не звертаючись за згодою до Конгресу.
Як пояснило агентство Reuters, сенатори проголосували за 22 резолюції, що стосуються різних угод про продаж зброї – для Саудівської Аравії, Об’єднаних Арабських Еміратів та Йорданії – на загальну суму 8,1 мільярда доларів.
Перші дві резолюції, які блокують рішення Трампа, були прийняті більшістю від 53 до 45 голосів; інші 20 резолюцій – від 51 до 45.
Швидше за все, документи також будуть прийняті контрольованою демократами палатою представників.
Трамп, однак, зазначив, що накладе вето на це питання. Агентство Reuters зазначає, що для того, щоб подолати передбачуване вето президента, Сенату потрібно 67 голосів.
Президент розповів про плани продажу зброї Саудівській Аравії в кінці травня, оголосивши про стан національної загрози через напруженість у відносинах з Іраном. Це повинно було дозволити здійснювати ці операції без необхідної узгодження з Конгресом.
Резолюції, спрямовані проти рішення президента, були підготовлені двопартійної групою сенаторів. Кампанія була ініційована впливовим республіканцем, який зазвичай є прихильником Трампа, Ліндсі Гремом і демократом з комітету із закордонних справ Бобом Менендес.
Ці сенатори хотіли таким чином сповістити Саудівську Аравію, що Вашингтон не схвалює порушення прав людини владою цієї країни.
Перед голосуванням Грем, виступаючи перед сенаторами, сказав: «Не можна використовувати стратегічні відносини з США і, в той же час, не проявляти поваги до людської гідності та міжнародним стандартам».
До прийняття резолюції сенатори підкреслювали, що президент порушує принцип співпраці між Білим домом і Конгресом і повинен протистояти продажу зброї за кордон без нагляду з боку законодавчого органу.
Також у четвер британський уряд не зміг продати зброю Саудівської Аравії. Суд постановив, що продаж зброї цій країні є незаконним.
На прохання прокоментувати це питання представник Державного департаменту США Кларк Купер підкреслив, що, незважаючи на «складну ситуацію», і Сполучені Штати, і Сполучене Королівство мають багаторічні відносини з Саудівською Аравією. «(Саудівська Аравія) виділяє значні суми для захисту американських інтересів і громадян, і ми сповнені рішучості стояти поруч з нашими партнерами, особливо коли вони знаходяться на передньому краї наших інтересів», – сказав він Reuters Cooper.