Сотні польських шахтарів страйкують під землею через екологічні плани ЄС

Сотні гірників приєдналися до страйку в Польщі на цьому тижні, залишившись під землею після зміни в знак протесту. Країна знаходиться під тиском з боку ЄС з метою видалення вугільних шахт.

Акція протесту почалася в понеділок з виступу близько 100 страйкарів на двох шахтах в південно-польському вугільному басейні Сілезії, до яких приєдналися ще кілька шахт.

Демонстрація запланована на сьогодні в Ruda Slaska, недалеко від однієї з шахт, де почався страйк, незважаючи на триваючі переговори між профспілками та урядовими чиновниками.

Профспілки хочуть, щоб уряд змістив свою мету щодо поетапної відмови від вугілля з 2050 на 2060 рік, і попередили, що поспішне закриття шахт буде мати катастрофічні економічні і соціальні наслідки.

Вугільна промисловість забезпечує 80 відсотків потреб Польщі в електроенергії. Країна входить до числа країн-членів ЄС, найбільш залежних від забруднювачів повітря при використанні викопного палива, і все ще має близько 80 000 гірників.

Польща, член ЄС з населенням в 38 мільйонів чоловік, раніше в цьому місяці висловила стурбованість з приводу пропозиції ЄС про підвищення цільового показника блоку на 2030 рік по скороченню викидів парникових газів з 40 до 55 відсотків. Для Польщі це важко здійсненне.