Розкішний хмарочос у Сан-Франциско просідає та нахиляється на 7,5 сантиметрів на рік

Знаменитий хмарочос Millennium Tower у Сан-Франциско — розкішна житлова будівля, в якій зіркові спортсмени та співробітники Google, що вийшли на пенсію, купили квартири за мільйони доларів, — опускається і нахиляється вбік приблизно на 3 дюйми (7,5 см) на рік.

“Через кілька років, якщо крен продовжиться такими ж темпами, 58-поверхова будівля може досягти точки, коли ліфти та сантехніка перестануть працювати”, – сказав інженер Рон Хамбергер, який відповідає за ремонт об’єкту.

Millennium Tower було відкрито з великим успіхом у 2009 році, і понад 400 квартир у ньому було швидко продано на загальну суму 750 мільйонів доларів. Але до 2016 року будівля просіла на 16 дюймів (40 см) у м’який ґрунт густонаселеного фінансового району Сан-Франциско.

Нахил будівлі, який триває, незважаючи на запланований ремонт вартістю 100 мільйонів доларів, викликав порівняння його з Пізанською вежею, що призвело до судового позову мешканців проти будівельників та проектувальників будівлі, а також до взаємних звинувачень будівельників та міської влади.

На початку судового процесу деякі власники стверджували, що їхні квартири, які колись оцінювалися у $5 млн., наразі майже нічого не коштують. У 2020 році було підписано судову угоду, яка включає план реконструкції будівлі на 100 мільйонів доларів і план компенсації домовласникам очікуваних збитків.

Однак у процесі ремонту проблеми з хмарочосом продовжуються.

Роботи зі зміцнення фундаменту було зупинено минулого літа після того, як інженери виявили, що будинок осів ще на дюйм за кілька місяців, що пройшли з початку робіт. Дюйм нахилу в основі дав додаткові 5 дюймів нахилу у верхній частині хмарочоса.

Сьогодні загальний ухил верхньої частини будівлі становить 26 дюймів (близько 66 см), що на 10 дюймів більше ніж на початку ремонту.