НАТО прагне скоротити використання викопного палива

НАТО прагне скоротити використання палива в своїх операціях, щоб зменшити свою залежність від корисних копалин, знизити уразливість поставок і взяти участь в зусиллях по охороні природи. Про це заявив генеральний секретар альянсу Йенс Столтенберг в бесіді зі студентами провідних світових університетів.

Він зазначив, що зміни в навколишньому середовищі негативно позначаються на роботі альянсу. Столтенберг навів приклад, що минулого літа температура повітря в Багдаді досягла 50 градусів за Цельсієм і діяльність військових пакту була особливо утруднена. В Афганістані силам британської армії довелося замінити двигуни вертольотів через перегрів, у результаті якого машини вийшли з ладу.

Столтенберг послався на танення арктичних льодів в результаті підвищення температури і зростаючий інтерес до військової присутності в регіоні. За його словами, світ все частіше буде стикатися з повенями і пожежами. Він додав, що зміни в навколишньому середовищі вплинули на інфраструктуру.

Генеральний секретар заявив, що НАТО готова допомогти союзникам розрахувати вуглецевий слід їх збройних сил. Він зазначив, що американські і канадські військові працюють над новими способами отримання енергії з поновлюваних джерел, голландські військові розширюють використання сонячних панелей, а інші зосереджуються на використанні водню.