НАСА попереджає: Земля отримує «безпрецедентне» кількість тепла

Земля отримує майже вдвічі більше тепла, ніж в 2005 році, згідно з новим дослідженням, яке визначено, як «безпрецедентний» зростання на тлі кліматичної кризи.

Вчені з НАСА, Космічного агентства США і Національного управління океанічних і атмосферних досліджень (NOAA) заявили в новому дослідженні, що «енергетичний дисбаланс Землі приблизно подвоївся» з 2005 по 2019 рік. Це збільшення було описано, як «тривожне».

«Енергетичний дисбаланс» відноситься до різниці між тим, яка частина «сонячної енергії» поглинається атмосферою і поверхнею Землі в порівнянні з тим, скільки «теплового інфрачервоного випромінювання» відбивається назад в космос.

«Позитивний енергетичний дисбаланс означає, що система Землі набирає енергію, викликаючи глобальне потепління», – йдеться в заяві НАСА.

Вчені виявили, що існує енергетичний дисбаланс, порівнюючи дані зі супутникових датчиків, які відстежують, скільки енергії входить і виходить з системи Землі, а також дані з океанських буїв.

Ця всесвітня система збору даних дозволяє «точно оцінити швидкість потепління світового океану».

Оскільки близько 90% надлишкової енергії через дисбаланс йде в океан, дані зі супутникових датчиків повинні відповідати змінам температури в океанах.

«Два дуже незалежних погляди на зміни в енергетичному дисбалансі Землі, дійсно, добре узгоджені, і обидва вони демонструють цю зростаючу тенденцію, яка вселяє в нас велику впевненість в тому, що те, що ми бачимо реальне явище, а не просто інструментальний артефакт», – пояснює Норман Леб, провідний автор дослідження і дослідник НАСА.

«Виявлені нами тенденції в деякому роді викликають серйозне занепокоєння», – сказав він.

Збільшення викидів парникових газів вловлює тепло в атмосфері Землі, затримуючи радіацію, яка в іншому випадку потрапила б до космосу. Це потепління стимулює інші зміни, в тому числі танення льоду і снігу. НАСА заявило, що зростання водяної пари і зміни в хмарах можуть ще більше погіршити це потепління.

Дослідження показало, що це подвоєння було частково пов’язано зі збільшенням кількості парникових газів і водяної пари, а також зменшенням кількості хмар і льоду.