Туреччина пригрозила розширити буріння в Східному Середземномор’ї

Туреччина активізує дослідження джерел енергії в Східному Середземномор’ї.

Про це заявив міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу, пригрозивши, що Анкара буде безкомпромісною щодо своїх прав, не дивлячись на напруженість у відносинах з Грецією, повідомляє AFP.

Розвідка нафти і газу довгий час була джерелом напруженості між союзниками по НАТО Грецією і Туреччиною. Відносини між двома країнами стали ще більш напруженими після того, як Анкара відновила буріння.

Греція закликала до екстреної зустрічі міністрів закордонних справ ЄС після рішення Туреччини розмістити дослідницьке судно в спірних водах.

Підлив масла у вогонь, Чавушоглу оголосив, що Анкара з кінця серпня буде видавати дозволи на нові ділянки в «західній частині нашого континентального шельфу».

«Ми проведемо всі види сейсморозвідки, бурові роботи. Наша рішучість абсолютна », – заявив він журналістам.

«Ми будемо захищати права Туреччини … в Східному Середземномор’ї, і ми жодним чином не підемо на компроміс», – сказав турецький дипломат.

Минулого місяця Анкара припинила розвідку нафти і газу на грецькому острові, заявивши, що вона хоче, щоб переговори з Грецією і Німеччиною були припинені.

Але минулої п’ятниці президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган оголосив про відновлення розслідування, звинувативши Грецію у невиконанні своїх обіцянок.

ЄС вважає незаконним турецьке буріння поблизу Кіпру.

Але Чавушоглу зазначив, що, незважаючи на «наші благі наміри», Греція діє «зловмисно». «Якщо вони повинні звинувачувати кого-то, вони повинні винити Грецію», – сказав він.

У той же час міністр закордонних справ Греції Нікос Дендіас закликав Туреччину відкликати корабель з грецького континентального шельфу.

«Греція буде захищати свій суверенітет і права. Ми закликаємо Туреччину негайно покинути грецький континентальний шельф », – підкреслив він.