Новорічні традиції і забобони з усього світу

Кінець 2020 року, коли світ об’єднається для боротьби зі спільним ворогом – глобальної пандемії, може бути хорошим часом, щоб випробувати деякі з існуючих забобонів.

Чому б не спробувати деякі з найбільш популярних в світі звичаїв, щоб «викликати» удачу в Новому році, про які розповіла газета «Сабах».

Новий рік в Туреччині відзначають розбиванням плода граната перед порогом будинку. Це робиться для благополуччя в наступному році.

Коли опівночі дзвонять дзвони, майже весь англомовний світ, і не тільки він, співає версію традиційної шотландської народної пісні «Auld Lang Syne». Вважається, що традиція спочатку передавалася усно і була офіційно написана у вигляді вірша в кінці 18 століття. “Auld Lang Syne” співається, як народна мелодія опівночі, щоб провести старий рік. Значення її назви можна приблизно перекласти, як «Для старих часів», а текст, що починається з риторичного запитання, вважається прославлянням давньої дружби. Пісня так само популярна в Сполучених Штатах, як і в Великобританії в ознаменування переходу до нового року.

У Сполучених Штатах, а точніше в південних штатах, є ще один звичай, пов’язаний з передоднем Нового року. Це споживання гороху і овочів в якості перших продуктів в Новому році. Зернові уособлюють удачу, процвітання і багатство, і, згідно з повір’ями, за кожен місяць в році потрібно з’їсти 12 зерен.

Подібна традиція існує в Іспанії, де майже кожен іспанець змагається в гонці, щоб зірвати 12 ягід винограду, коли опівночі дзвін дзвонить 12 разів. Згідно традиції це не тільки виганяє зло, але і приносить удачу і процвітання протягом наступних 12 місяців.

Для багатьох кидання тарілок на підлогу вважається грецької традицією, але виявляється, що датчани також люблять розбивати посуд в прах; в їхньому випадку, однак, це робиться у дверей їхніх друзів, родичів і сусідів опівночі напередодні Нового року. Вважається, що це приносить удачу, і згідно забобонам, чим більше розбитих тарілок біля ваших дверей, тим краще.

Найболючіший новорічний ритуал, здається, проходить в Панамі. Опівночі підпалюють фігурки, звані «мунекос». Монстри можуть бути схожі на опудала або на солом’яних ляльок. Їх підпалюють опівночі і б’ють, щоб знищити злих духів минулого року, звільняючи місце для удачі в наступному.

На Філіппінах все набагато простіше. Напередодні Нового року вони малюють кола і їдять круглу їжу, яка схожа на монети і, таким чином, символізують достаток і багатство.

Філіппінці люблять високо стрибати опівночі. Як свідчать забобони, це зробить їх вище.

Вони не єдині, хто вірить в стрибки в новорічну ніч. Датчани теж люблять стрибати, але зі стільця, що символізує стрибок в новий рік.

Шотландці ж вірять в «перший крок» – в те, що перша людина, увійшовши в будинок в новому році, буде визначати їх курс на цілий рік. Найщасливіший чоловік – це темноволосий чоловік, який носить з собою деревне вугілля, шматок хліба, монету і напій, що символізують тепло, їжу, фінансове благополуччя і гарний настрій.

Як і Туреччина, греки також розчавлюють гранат перед дверима, і чим більше він розкиданий, тим краще, тому що ,чим більше розкиданого насіння, тим більше їм пощастить. Також у них є унікальна традиція – вішати цибулю на двері, що символізує відродження.

Одна з найдивніших новорічних традицій практикується колумбійцями і включає в себе прогулянку з порожнім чемоданом по кварталу. Згідно повір’ям, це призведе до року подорожей.

У той час, як більшість з нас буде зустрічати напередодні Нового року вдома, в оточенні своїх близьких або без них, багато хто відмовиться від світової традиції цілуватися опівночі. В рамках ще одного прикрого обмеження, введеного в цьому році, Австралія стала першою країною в світі, яка офіційно заборонила цей акт!

Кожен народ століттями створював і передавав з покоління в покоління свої новорічні традиції та вірування. Саме тому вони такі різні, але об’єднані вічної людської надією на те, що новий рік буде щасливішим за старий.