Експерт з США: COVID-26 і COVID-32 чекають нас, якщо ми не зрозуміємо походження COVID-19

Людство також зіткнеться з COVID-26 і COVID-32, якщо не буде проведено поглиблене вивчення походження COVID-19. Про це NBC News попередив Пітер Хоттес, американський вчений і один з провідних фахівців з інфекційних захворювань в США.

За його словами, це третя велика епідемія коронавіруса в XXI столітті (після SARS і MERS).

“Мати-природа підказує нам, що буде далі – будуть COVID-26 і COVID-32, якщо ми не до кінця зрозуміємо походження COVID-19”, – був категоричним фахівець.

За його словами, зовнішнє джерело спалаху нового коронавіруса необхідно детально вивчити. З цієї причини вірусологів, епідеміологів та інших фахівців потрібно відправити до китайського міста Ухань, де почалася епідемія, щоб вони могли зібрати необхідні дані і зразки на місці.

Однак Хоттес підкреслив, що отримати інформацію про походження коронавіруса без співпраці з Китаєм буде складно.

«Я думаю, що нам потрібно зробити сильний тиск на Китай, в тому числі за допомогою можливих санкцій, щоб команда видних епідеміологів і вірусологів на місці в Китаї могла мати безперешкодний доступ до тварин, людей, зразків і лабораторій», – сказав експерт.

Напередодні Білий дім оголосив, що як і раніше не виключена версія поширення коронавіруса через надзвичайну ситуацію в науковій лабораторії. Джо Байден підтвердив, що спецслужби країни допускають дві версії походження вірусу – передачу від людини твариною або витік з лабораторії. Протягом 90 днів розвідка повинна провести аналіз і повідомити про це главі американської держави.

Нагадаємо, спільна експертна комісія Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) і Китаю, яка розслідувала походження COVID-19 в Ухані, не зробила остаточні висновки по завершенню роботи і заявила, що не визначила джерело вірусу і то, як він передавався від тварин людині. Відразу після публікації звіту вчені з усього світу закликали продовжити розслідування за допомогою Китаю або без нього.