Собянін запропонував створити «зони без коронавіруса» в ресторанах Москви

“Мер Москви Сергій Собянін запропонував московським підприємцям створити в ресторанах «зони, вільні від коронавіруса», – повідомляє BBC.

Раніше Собянін скаржився, що частка тих, хто ввели вакцину від коронавіруса в Москві «в кілька разів менше», ніж в будь-якому європейському місті.

«Створіть у своєму ресторані зону без Covid, де будуть люди з щепленнями», – сказав Собянін, звертаючись до підприємців в «Бізнес Техноград» на ВДНГ.

За його словами, Москва за рік втратила половину туристів, що стало серйозною проблемою для сфери послуг, торгівлі і громадського харчування. «Щоб уникнути додаткових обмежень, ми повинні захищатися. Для цього у нас є все», – сказав мер.

Раніше газета «Ведомости» з посиланням на джерело заявила, що Москва поки не планує вводити обов’язкову передвиборну вакцинацію, оскільки це «може вплинути на протестні настрої».

Але співрозмовник видання не виключив, що обов’язкова вакцинація може розпочатися після виборів до Держдуми, які пройдуть 19 вересня. Він пояснив, що на прикладі Якутії влада хоче перевірити громадську думку про обов’язкову вакцинацію.

Заяви про можливу примусову вакцинацію владою почалися тиждень тому. У вівторок (25 травня) влада Якутії оголосила, що вводить обов’язкову вакцинацію в регіоні для лікарів, педагогів і соціальних працівників, силовиків і організаторів масових заходів.

Пізніше влада передумала і заявила, що обов’язкової вакцинації в республіці не буде.

Постанова головного лікаря Якутії вимагає, щоб люди приходили в центр вакцинації на вимогу роботодавця.

«В першу чергу, всі вихователі, які беруть участь в організації дитячих літніх канікул, зобов’язані пройти вакцинацію, як і весь контингент, від організаторів та учасників до персоналу, задіяного в проведенні масових заходів національного масштабу», – заявили в уряді спочатку. «У разі необгрунтованої відмови від вакцинації співробітника можуть не допустити до роботи», – попередили владу.

На засіданні республіканського штабу також зазначалося, що роботодавці, які не забезпечили обов’язкову вакцинацію співробітників, будуть оштрафовані на 200 тисяч рублів. Правда, в рішенні головного лікаря, яке довели до відома РІА Новини, не згадується обов’язкова вакцинація і не вказуються штрафи.