ВООЗ хоче вивчити печери кажанів в Китаї

“Член команди Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), яка займається пошуком походження COVID-19 в китайському місті Ухань, сказав, що генетичні джерела коронавіруса слід шукати в печерах кажанів в Китаї”, – повідомляє Reuters.

Зоолог і експерт по тваринах Пітер Дашак сказав, що команда ВООЗ отримала нову інформацію про те, як вірус, вперше виявлений в Ухані в кінці 2019 року, викликав пандемію. За його словами, доказів того, що зараження відбулося в лабораторії, немає. Такі звинувачення в походженні коронавіруса сильно політизовані, особливо в Сполучених Штатах.

Вашингтон звинуватив Пекін у відсутності прозорості на ранніх етапах контролю над поширенням хвороби. Пекін, зі свого боку, висунув ідею, що вірус прийшов звідкись ще.

«Дуже важливо визначити можливе першоджерело, пов’язане з кажанами. Якщо воно буде ідентифікованим, зв’язок з цими смертоносними вірусами може бути перерваний шляхом припинення контакту з цими тваринами»,- сказав Дашак в інтерв’ю агентству.

На даний час невідомо, чи досліджує Китай свої численні печери кажанів, але віруси, схожі на SARS-CoV-2, були виявлені в південно-західній провінції Юньнань. Експерт зазначив, що отримав нову інформацію про те, як вірус викликав пандемію, не вдаючись у подробиці з цього приводу.

«Думаю, картина прояснюється, і деякі сценарії стають більш правдоподібними, ніж раніше», – додав Дашак.

Він зазначив, що група ВООЗ не зустрічала перешкод з китайської сторони.