Парадокс: гривня зміцнюється, а ціни ростуть

Протягом року ціни на найнеобхідніші продукти харчування, без яких раціон кожної людини не може бути повноцінним і збалансованим, поступово збільшувалися.

Нові дані, які опубліковані Державною службою статистики України, показують, що ціни на продукти зросли. Деякі додали так, що змусили багатьох українців зменшити їх споживання, оскільки підвищення зробило гаманці громадян значно тоншими.

Як не парадоксально, але дані статистичного відомства показують, що картопля очолює анти-рейтинг продуктів, які подорожчали. З січня по листопад середня ціна на картоплю підскочила на цілих 77 відсотків, до 15 гривень за кілограм. Як відзначають експерти, зменшення врожаю не було настільки великим, щоб ціна так виросла. Вкотре хтось вирішив отримати додатковий прибуток практично на рівному місці. Подібна ситуація з яблуками, які подорожчали в середньому на 76 відсотків (16 гривень за кілограм), і з гречаною крупою. Вона додала в ціні 67 відсотків, і тепер любителям гречки потрібно заплатити за кілограм 27 гривень.

Однак є і гарні новини: ціни на цибулю, моркву і буряк знизилися в середньому на 40 відсотків. Яйця стали дешевшими на 15 відсотків, за десяток потрібно заплатити 21 гривню. Що ж стосується інших продуктів, які входять до списоку найнеобхідніших, всі вони додали в ціні від 3-х до 15-ти відсотків.

І це все фіксувалося на тлі рекордного зміцнення гривні, яке вже давно мало потягти за собою падіння цін. Однак виробники і торговельні компанії ніби не помічають стійку ревальвацію гривні, зате на девальвацію реагують миттєво.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що зростання цін на продукти харчування буде, але невелике. За словами експертів, причина в тому, що ціни на більшість продуктів в Україні зрівнялися з цінами в країнах Європейського союзу.

За даними Держстату, українська сім’я щомісяця витрачає на продукти харчування не менше 4-х тисяч гривень.