В Євросоюзі і Великобританії думають, як би уникнути «жорсткого Brexit»

 

Всього три місяці залишилося до завершення дії відстрочки, яку ЄС надав Великобританії, щоб узгодити спірні моменти, пов’язані з виходом країни зі складу блоку.

У Європейському союзі явно не хочуть, щоб був реалізований найбільш несприятливий, з непрогнозованими наслідками сценарій виходу Об’єднаного Королівства зі складу співдружності.

Про це свідчить нещодавня заява канцлера ФРН Ангели Меркель: «Якщо Великобританії буде потрібно більше часу, ми дамо Великобританії цей час». Головне, щоб від британського уряду надійшло відповідне прохання про відстрочку.

Тим часом Палата громад британського парламенту прийняла поправку до закону на той випадок, якщо майбутній прем’єр-міністр наважиться на вихід з ЄС без угоди і призупинить роботу парламенту.

Згідно з прийнятою поправкою, навіть в разі припинення роботи парламенту, він може бути знову скликаний на п’ять днів. Таким чином, противники «жорсткого Brexit» зможуть прийняти закони, які не дозволять Британії вийти з ЄС без відповідної угоди.

Головний переговірник з боку Євросоюзу по Brexit Мішель Барньє заявив, що «тричі відкинута угода для Великобританії була єдиним шляхом адекватно залишити Євросоюз. А в разі «жорсткого Brexit» Лондону доведеться зіткнутися з негативними наслідками».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що на думку експертів, якщо Сполучене Королівство все-таки наважиться вийти з Європейського союзу без відповідної угоди, то ця затія обійдеться в 114 мільярдів доларів.

На думку головного претендента на пост прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона, немає сенсу виплачувати 50 мільярдів доларів боргу Євросоюзу.