Рекордна кількість екологів, убитих в 2019 році

У минулому році було вбито рекордну кількість людей, які захищали землю і навколишнє середовище. Вони виступали проти гірничодобувної промисловості, яка підсилює кліматичну кризу і руйнування природи.

Згідно з даними, опублікованими незалежною організацією Global Witness, в 2019 році щотижня вбивали більше чотирьох активістів-екологів. Міжнародна неурядова організація бореться з порушеннями прав людини в країнах, які в основному експортують природні ресурси.

З 212 активістів, убитих в минулому році, на Колумбію і Філіппіни припадає половина. Кількість загиблих активістів збільшилася майже на 30% в порівнянні з 164 убитими в 2018 році. Більшість вбивств залишаються безкарними. Фактичне число убитих, ймовірно, набагато більше, так як багато випадків не задокументовані.

Більшість убивств в минулому році були пов’язані з людьми, які захищали землю і навколишнє середовище від гірничодобувної промисловості. Інші пов’язані з сільським господарством, незаконною вирубкою лісів. Громади корінних народів в усьому світі як і раніше піддаються найбільшому ризику, причому 40% вбивств в минулому році були пов’язані саме з цими громадами.

Наприклад, 24 людини були вбиті в Бразилії, 64 в Колумбії і 48 на Філіппінах.

Хоча Європа залишається найменш постраждалим континентом, в 2019 році в Румунії було вбито двоє людей. Вони намагалися зупинити незаконну рубку лісів.

Понад дві третини вбивств сталося в Латинській Америці, в тому числі 33 в Амазонії.