Ірландський карантин: 6 місяців в’язниці і штраф 2500 євро за домашню вечірку

“З сьогоднішнього дня святкування і вечірки вдома стали незаконними в Ірландії під час карантину через коронавірус”, – повідомляє EFE. За словами Даріка, порушення заборони карається позбавленням волі на строк до шести місяців і/або штрафом у розмірі до 2500 євро.

Вчора уряд в Дубліні запропонувало законопроект, який також отримав підтримку опозиції. До сих пір, з початку пандемії COVID-19, введені в країні обмеження дотримувалися добровільно. Однак, це визнали недостатнім, щоб зупинити поширення вірусу. Тому уряд посилив свої позиції, і принцип добровільності був замінений санкціями.

Організатори побутових свят під час карантину за перше порушення караються штрафом до 1000 євро та/або позбавленням волі на строк до 3 місяців, а за неодноразове порушення заборони можуть бути оштрафовані на суму до 2500 євро та/або позбавленням волі до 6 місяців. Передбачається, що господар будь-якого будинку або квартири, де проходить незаконна вечірка, буде вважатися «організатором заходу».

У свою чергу, гості будуть оштрафовані на суму до 1000 євро або один місяць в’язниці.

Новий закон передбачає фіксовані штрафи в розмірі 500 євро для порушників інших обмежень, таких, як відмова носити маску в громадському транспорті і магазинах або перевищення 5-кілометрового радіусу віддалення від свого будинку, встановленого законом. Цю зону можна залишити тільки для роботи, навчання або «інших важливих справ».