Безробітних у Польщі буквально вдень з вогнем потрібно шукати

Людей, які в Польщі ще не знайшли місце роботи, буквально з кожним місяцем стає все менше і менше. Безробіття в країні б’є рекорд за рекордом. Останній раз такий низький рівень безробіття був зафіксований 30 років тому, коли Польща тільки починала процес трансформації.

Польська економіка, незважаючи на деяке уповільнення темпів зростання, дає працівникам самих різних спеціальностей привід для оптимізму і впевненості в тому, що в середньостроковій перспективі ніяких особливих труднощів з роботою не буде.

Згідно з оновленими даними Головного статистичного управління, безробіття в Польщі у вересні становило 5,1 відсотка. У порівнянні з серпнем, кількість безробітних зменшилася на 14 тисяч.

На думку польських експертів, нові дані показують, що ринок праці Польщі має великий потенціал.

Зокрема Марта Петка-Загаєвська з PKO Bank Polski розповіла, що «кожен місяць здається, що рівень безробіття вже досяг мінімальної позначки і подальші зниження показників неможливі. Але ця тенденція весь час триває».

Анджей Кубісяк з Польського економічного інституту зазначив, що «сьогодні ВВП Польщі виріс на 4 відсотки. Ця динаміка збережеться і буде однією з кращих серед країн ЄС. Зарплата стабільно збільшується, ситуація стабілізується».

Великопольське воєводство – регіон, в якому фіксуються найнижчі показники безробіття в країні. Тут без роботи залишаються всього 2,8 відсотка громадян працездатного віку. У столиці Польщі, Варшаві, рівень безробіття становить менше 2 відсотків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в 2020 році мінімальна зарплата в Польщі зросте з 2200 злотих (520 євро) до 2600 злотих (600 євро).

Довгострокове перебування в Польщі в цілому вже оформили понад 400 тисяч іноземних працівників. Половина з цього числа – українські громадяни.