Меркель закликає Албанію та Північну Македонію почати переговори з ЄС

Канцлер Німеччини Ангела Меркель закликала до переговорів з Албанією та Північною Македонією, які повинні початися в березні, про вступ двох балканських країн до Європейського Союзу, повідомляють ЗМІ.

«Перш за все, ми хочемо досягти угоди на наступній Європейській раді, щоб розпочати переговори про приєднання з Албанією, а також з Північної Македонією», – сказала вона під час зустрічі з прем’єр-міністром Албанії Едді Рамою.

За словами канцлера, «обидві сторони досягли багато чого», і тому Берлін підтримає початок переговорів із двома країнами.

У кінці минулого року Європейська Рада знову не змогла домовитися про дату початку переговорів про вступ Північної Македонії та Албанії в Європейський Союз. Евролідери домовилися з Брюсселем розпочати переговори з двома країнами в 2020 році.

На саміті ЄС в жовтні, Франція, Данія та Нідерланди заблокували рішення почати переговори з Тіраною та Скоп’є, однак Європейський парламент розкритикував це рішення. Законодавчі збори прийняли резолюцію, що засуджує «стратегічну помилку».

Північна Македонія збирається нарешті вступити в НАТО після того, як США офіційно ратифікували протокол про вступ і після подолання однієї з її найбільших перешкод – давньої суперечки про ім’я з Грецією.