У Німеччині планується значне підвищення податку на авіаквитки

У німецькому уряді вирішили істотно підняти податок на авіаквитки. Для пасажирів, які збираються купувати квитки на внутрішні і європейські рейси, що виконуються німецькими авіакомпаніями, це означає, що доведеться розщедритися додатково на суму від 10 до 18 євро.

Планується, що на рейси середньої дальності, до 6 тисяч кілометрів, податок збільшиться з 23 до 33 євро. А для тих пасажирів, які подорожують на рейсах протяжністю понад 6 тисяч кілометрів, податок повинен зрости з 41,5 до 59,4 євро.

Якщо урядові нововведення будуть затверджені Бундестагом, то нові податки почнуть стягувати з 1 квітня 2020 року. В уряді вже підрахували, що підвищення податку принесе до скарбниці додаткові 785 мільйонів євро на рік.

Основним аргументом, який використовується для виправдання чергового підвищення податку на авіаквитки, є турбота про екологію і бажання істотно скоротити викиди в атмосферу вуглекислого газу, який призводить до глобального потепління. Також в уряді Німеччини розраховують збільшити кількість пасажирів, які користуються наземним транспортом на електричній тязі, який завдає меншої шкоди навколишньому середовищу. Для цього одночасно зі збільшенням податку на авіаквитки уряд запропонував парламентаріям знизити ставку ПДВ на квитки на поїзди далекого слідування з 19 до 7 відсотків.

Вперше податок на авіаквитки почав стягуватися з пасажирів, що вилітають з німецьких аеропортів 1 січня 2011 року. Транзитні пасажири податок не платять. У виграші залишилися авіакомпанії, які розвивають трансфер, а лоукостери зазнали збитків.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в програмі нового українського уряду передбачено, що протягом наступних п’яти років пасажиропотік повинен збільшиться на 60 відсотків – до 32 мільйонів пасажирів на рік.

Ірландська авіакомпанія Ryanair планує в 2020-му фіскальному році на українських рейсах перевезти понад 1,5 мільйона пасажирів.