Криза охорони здоров’я в Ірані: навіть у заступника міністра є коронавірус

Ситуація з коронавірусов в Ірані погіршилася і стала більш драматичною після того, як з’ясувалося, що серед інфікованих є  заступник міністра охорони здоров’я і іранський депутат.

Ісламська Республіка є однією з трьох гарячих точок за межами Китаю, що викликає побоювання, що вірус може перетворитися в пандемію. На сьогоднішній день в Ірані зареєстровано 95 випадків, але вважається, що фактичне число інфікованих вище. Число загиблих в країні зараз становить 15, повідомляє BBC.

Під час прес-конференції в понеділок заступник міністра Ірай Харірічі відчував дискомфорт під час бесіди з журналістами. Він сильно пітнів і, здавалося, випав. Згодом йому був поставлений небезпечний діагноз.

Член парламенту Тегерана Махмуд Садегі також повідомив про те, що отримав позитивний результат на вірус.

Генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) д-р Тедрос Адханом Хебреус заявив, що раптове збільшення числа випадків захворювання в Ірані викликає «серйозну стурбованість».

Держсекретар США Майк Помпео висловив стурбованість США тим, що Іран може приховати «важливі деталі» про спалах епідемії, і закликав всі держави «розповісти правду про коронавірус».

До сих пір в Ісламській Республіці померло більше людей, ніж в будь-якій іншій країні за межами Китаю. Іншими країнами, які в даний час знаходяться в центрі уваги, є Південна Корея та Італія, де в останні дні випадки захворювання зросли.

Більше 80 000 випадків Covid-19, який серйозно впливає на дихальні шляхи, було зареєстровано в усьому світі з моменту його появи в минулому році. Близько 2700 пацієнтів померли – переважна більшість в Китаї.

Але ситуація в Ірані, де розташовані святі місця, які щорічно відвідують мільйони людей, і регіон, в якому є кілька країн зі слабкою системою охорони здоров’я, викликає велике занепокоєння в зв’язку з масовою епідемією на Близькому Сході.