Робота і вакансії в Лондоні

Численні опитування трудових мігрантів з різних країн і дослідження авторитетних агентств показують, що робота в Лондоні в 2017 році, попри серйозні політичні зміни в державі (Brexit), як і раніше користується величезною популярністю і є мрією десятків тисяч іноземців, включаючи громадян пострадянського простору.

Важко знайти більш динамічного і технологічно розвиненого міста в Західній Європі, яке пропонує закордонним претендентам настільки широкий спектр можливостей для працевлаштування в найрізноманітніших галузях економіки з хорошими перспективами кар’єрного росту. Крім того, велика кількість підприємців успішно відкривають власний бізнес у Великобританії та залишаються тут жити назавжди.

Робота в Лондоні

Робота в Лондоні для українців та інших іноземців з країн СНД у 2017 році – це відмінний шанс перевірити свої професійні навички, підвищити рівень добробуту і переїхати в економічно розвинену країну, яка володіє великою історією, давніми традиціями та безліччю культурних пам’яток. Деякі іммігранти мають на меті з часом отримати британське громадянство і багатьом це вдається.

Зрозуміло, високі зарплати, соціальні стандарти та інші переваги від проживання в столиці Сполученого Королівства роблять процес трудової міграції в Лондон досить складним заходом. Конкуренція за робочі місця дуже велика, тим більше, якщо мова йде про громадян з третіх країн. Плюс до всього початок виходу Великобританії з ЄС і міграційна криза останніх років створюють додаткові труднощі при пошуку вакансії в Лондоні.

ЗМІСТ

  1. Специфіка трудової міграції в Лондон
  2. Як знайти роботу в Лондоні
  3. Вакансії та зарплата в Лондоні в 2017 році

Специфіка трудової міграції в Лондон

Населення Лондона в 2017 році становить до 8,7 млн осіб. За деякими прогнозами, до 2025 року ця цифра може досягти 10 млн. Це найбільше місто серед країн ЄС і третє в Європі, після Стамбула і Москви. Для порівняння в Берліні проживає близько 3,5 млн. Щорічно в столицю Великобританії прибуває до 200 тисяч іноземців. Звичайно, не всі з них прагнуть знайти роботу в Лондоні. Хтось проходить навчання в престижних британських вузах, інші отримують вид на проживання Великобританії через возз’єднання сім’ї й так далі.

Без сумніву, Лондон вважається одним з найбільш мультикультурних європейських міст, жителі якого спілкуються на 300 іноземних мовах і мають різне етнічне походження, расу, віросповідання і культурні цінності. Навіть традиційна англійська мова набула в британській столиці безліч додаткових виразів і «сленгових слів». Лондон по праву називають центром міжнародної торгівлі, фінансовим і банківським вузлом Європи. Тут багато варіантів високооплачуваної роботи для кваліфікованих фахівців, але і вартість життя вельми вражає. Особливо високі ціни на нерухомість.

Безробіття в Лондоні в 2017 році не перевищує 7%. Це трохи більше ніж по країні в цілому (4,8%). Попри значну кількість напрямків для пошуку роботи, від сфери високих технологій і фінансів, до творчих галузей, іноземці з України стикаються з величезною конкуренцією на місцевому ринку праці та тривалим механізмом оформлення документів для легального переїзду. Ускладнює процес трудової міграції наплив претендентів з різних куточків планети, включно з країнами Азії, Африки та Східної Європи. Наприклад, полякам і болгарам на сьогодні спеціальний дозвіл на працевлаштування в Лондоні не потрібен.

Для того щоб виїхати на роботу в Лондон українцю необхідно попередньо знайти роботодавця та укласти трудовий контракт. У більшості випадків на вакансію не повинні претендувати британці та європейці. Перевіряється це за допомогою спеціального тесту на місцевому ринку праці. Більш того, іноземці з третіх країн зобов’язані оформити робочу візу в Англію. Процедура включає спеціальну систему балів, які нараховуються за певні параметри – рівень заробітної плати, володіння англійською мовою, досвід, вік кандидата і деякі інші критерії. Для кожної робочої візи передбачені окремі умови.

Ознайомитися з офіційними вимогами до іноземців і всіма видами британських робочих віз можна на сайті уряду Великобританії – gov.uk

Як знайти роботу в Лондоні

Лондон фото

Успішний пошук вакансії в Лондоні в 2017 році залежить від ряду факторів, які потрібно врахувати кожному здобувачеві з-за кордону. По-перше, мова йде про мовні навички. Робота в Лондоні без знання мови практично недоступна. Принаймні, на законних підставах.

Англійська повинна бути на високому рівні, що підтверджується сертифікатом. Володіння додатковими мовами – іспанська, німецька, французька – тільки перевага. По-друге, велике значення мають досвід, унікальні навички та освіта іноземця. Перевірити визнання кваліфікації в Великобританії можна тут.

Обов’язково ознайомтеся з переліком дефіцитних професій, володарі яких мають хороші шанси знайти роботу в Англії та в Лондоні зокрема. Тим більше що для наймання іноземця за цими категоріями спеціальностей британські роботодавці можуть заздалегідь не рекламувати вакансію на місцевому ринку праці. В основному потрібні досвідчені інженери та медичні працівники. 

Відвідайте Лондон в туристичних цілях. Щорічно в місто приїжджають мільйони іноземців і далеко не всі хочуть знайти тут роботу. Неймовірна кількість архітектурних споруд, театрів, найкрасивіших міських парків, ресторанів і інших визначних пам’яток дозволять як відмінно провести час, так і завести потрібні ділові знайомства. Звертайтеся до британських роботодавців безпосередньо, залишайте резюме на офіційних сайтах великих міжнародних компаній, що функціонують в Лондоні. 

Вакансії та зарплата в Лондоні в 2017 році

Зарплата фото

Переважна більшість населення Лондона зайнято в сфері послуг (більше ніж 80%). Колись популярні для працевлаштування області – фінанси та банківський сектор в даний час перенасичені пропозиціями й знайти роботу в цих напрямках іноземцям дуже важко. Громадяни України, Білорусі можуть розраховувати на роботу в Лондоні в сфері інформаційних технологій, охорони здоров’я, інженерії, будівництва, туризму та освіти. Володарям творчих професій реально влаштуватися в області мистецтва, моди, дизайну і медіа.

Вакансії в Лондоні для українців у 2017 році доступні для досвідчених технічних фахівців, медичних працівників, програмістів, будівельників, учених і кваліфікованих кадрів в цілому. Уважно вивчіть список дефіцитних британських професій. Середньорічні заробітки лондонських співробітників практично в два рази перевищують доходи аналогічних фахівців в інших регіонах Великобританії. Тобто, середня заробітна плата в Лондоні в 2017 році близько 4 тисяч фунтів на місяць (4,5 тисячі євро) до сплати податків.

У сфері некваліфікованої праці в Лондоні надмірна конкуренція. Болгари та румуни повністю задовольняють попит в цьому сегменті. Українцям отримати робочу візу для такого виду діяльності вельми проблематично. Принаймні, введена ще в 2008 році віза для іноземних працівників без особливої кваліфікації Tier 3 так і не стала доступною. Проте багато дівчат працюють в Лондоні доглядальницями, нянями, офіціантками, покоївками. Чоловіки знаходять вакансії в барах, ресторанах, на будівництвах. Дуже часто на напівлегальній основі. Заробити тут можна до 1-1,5 тисяч євро на місяць.