Гостра нестача робочої – серйозна загроза для економіки Франції

“Брак робочої сили в ряді секторів французької економіки загрожує підірвати плани відновлення економіки після пандемії”, – повідомляє Le Figaro. За повідомленнями ЗМІ, після півтора років кризи зараз створюється багато робочих місць, але низька заробітна плата відштовхує тих небагатьох, хто хоче працювати. Ця ситуація дуже негативно позначається на можливості відновлення економіки і загрожує скороченням ВВП країни.

Глава Асоціації французьких підприємців Жоффруа Ру де Безьє назвав проблему «найсерйознішою загрозою для економіки Франції». Він також процитував главу Банку Франції Франсуа Вільруа де Галло, який сказав, що труднощі з пошуком робочої сили «є головною небезпекою в реалізації планів відновлення економіки».

За даними Le Figaro, в даний час у Франції понад 6 мільйонів безробітних, але принаймні один мільйон робочих місць залишається вакантним. Опитування, проведене Центром молодих підприємців, показує, що 71% керівників підприємств і компаній повідомляють, що у них є хоча б одна вакансія. При цьому 53% з них вважають, що після пандемії знайти якісну і кваліфіковану робочу силу стало ще важче.

Ще два чинники, що збільшують проблему, – це зниження престижу і привабливості ряду професій, а також низький рівень заробітної плати в них. Один з найбільших секторів французької економіки – будівництво – створив 70 000 робочих місць паралельно з ослабленням заходів по боротьбі з пандемією.

Також в країні відчувається нестача водіїв вантажівок. Транспортні компанії тепер вважають за краще не шукати професіоналів, а наймати молодих людей або тих, хто давно перебуває на допомозі з безробіття.

Під час пандемії 120 000 чоловік покинули різні посади в готельному і ресторанному секторі Франції. Цього літа на колишні місця повернулися лише деякі з цих людей. Власники готелів, кафе і ресторанів змушені вдаватися до масового тимчасового найму студентів для заповнення вакансій.