Стало відомо, відречеться чи Єлизавета II від престолу

Королева Великобританії Єлизавета II навряд чи зречеться престолу після смерті свого чоловіка, герцога Філіпа Единбурзького. Відповідну думку висловили британські експерти, які аналізують життя королівської сім’ї.

«Я можу запевнити всіх, що королева не відмовиться від престолу. Є всі підстави вважати, що у неї гарне здоров’я, тому при хороших обставинах королева буде залишатися главою держави якомога довше», – сказав історик королівської сім’ї Хьюго Віккерс.

З цією точкою зору погодився дослідник правлячої династії Роберт Лейсі, творець популярного арт-серіалу «Корона», присвяченого Єлизаветі II.

«Королева може трохи відійти від справ. Я думаю, що принц Чарльз (спадкоємець престолу) і принц Вільям (другий в черзі на престол) будуть частіше брати участь в різних заходах. Але королева обов’язково залишиться на троні», – сказав він.

Як відзначають експерти, «Єлизавета II, як глибоко релігійний діяч і глава англіканської церкви, вважає недоторканною клятву, яку вона принесла при коронації (правити до останнього подиху).

Єлизавета II вступила на престол в 1952 році у віці 25 років після смерті свого батька, короля Георга VI. У вересні 2015 року вона перевершила рекорд по тривалості правління королеви Вікторії, яка правила з 1837 по 1901 рік. А після смерті короля Таїланду Буміпона Адульядета 13 жовтня 2016 року вона стала монархом з рекордною тривалістю правління серед правителів у всьому світі.

21 квітня королеві виповниться 95 років.