Помер принц Філіп

Помер чоловік британської королеви Єлизавети II – принц Філіп. Про це повідомила королівська сім’я в Twitter.

Він не дожив всього місяць до свого 100-річного ювілею.

У заяві Букінгемського палацу говориться: “Її Величність Королева з глибоким сумом оголосила про смерть свого коханого чоловіка, Його Королівської Високості принца Філіпа, герцога Единбурзького. Його Королівська Високість мирно помер сьогодні вранці в Віндзорському замку”.

Принц Філіп одружився на принцесі Єлизаветі в 1947 році, за п’ять років до того, як вона стала королевою. Він був принцом-консортом найдовше в історії Сполученого Королівства.

У подружжя четверо дітей, вісім онуків і 10 правнуків.

Його смерть занурила націю і королівську сім’ю в траур і поклала кінець його шлюбу з Єлизаветою, королевою, яка обожнювала його з підліткового віку.

«Він був моєю силою і залишався таким все ці роки», – сказала Її Величність з нагоди їх золотого весілля в 1997 році.

Дотепний, вірний, герцог був найбільшим джерелом підтримки королеви, її довіреною особою і людиною, на якого вона покладалася передусім.

Народжений в 1921 році, Філіп служив в Королівському флоті і протягом багатьох років був відомий своїми жартами. Відклавши убік свої кар’єрні амбіції, він довів своє тверде почуття обов’язку служити країні, виконуючи сотні зобов’язань щороку, відмовляючись припиняти роботу навіть після 90 років.