Росія: висилка російських дипломатів з країн ЄС і НАТО призведе до кризи

“Якщо країни ЄС і НАТО прислухаються до закликів влади Чехії та вишлють російських дипломатів, це призведе до глибокої кризи дипломатичних відносин між Росією і Заходом”, – прокоментував голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький.

Слуцький заявив, що «Чехія йде по шляху Великобританії і намагається врегулювати антиросійський скандал в Солсберійському стилі». «Якщо країни ЄС і НАТО зроблять невиправданий демарш з серією вигнань російських дипломатів, це може обернутися глибокою кризою в усій системі дипломатичних відносин Росії з колективним Заходом».

За його словами, західні партнери «повинні чітко усвідомлювати, що Росія буде жорстко реагувати на будь-яку провокацію». Коли російських дипломатів вислали з Чехії «з найшизофренічніших причин за 18 годин – 18 осіб», Росія вислала 20 чеських дипломатів.

«Прага допускає можливість висилки всіх співробітників російського посольства, тоді, реакція Москви в цьому випадку, я не сумніваюся, буде негайною і, швидше за все, симетричною», – додав Слуцький. У той же час, продовжив він, «таким чином дипломатичні відносини фактично будуть зруйновані, а двосторонній діалог просто припиниться».

«Я сподіваюся, однак, що крапля політичної мудрості залишиться, і на цей раз історія завершиться в формі фарсу і не закінчиться трагедією з похоронами міжнародного права».