Кожен десятий житель Познані є українцем

Близько 100 тисяч українців живуть у місті Познань. Згідно з доповіддю почесного консульства України в Познані українці почувають себе добре тут, їм легко знайти роботу, і вони хвалять рівень життя в Польщі.

Доповідь «Громадяни України в Метрополії Познані – два погляди» є результатом проекту, здійснюваного почесним консулом України в Познані Вітольдом Горовскім, соціальної та культурної асоціації Польща-Україна в Познані, за підтримки міста Познані та Познанського регіону. Цільовою групою були українські батьки, їхні діти, які відвідують школи і дитячі садки міста Познань. Дослідження було проведено між 267 громадянами України.

«Нема чого приховати, завдяки іммігрантам наша економіка має шанс на безперервний розвиток. Варто проводити такі аналізи, тому що завдяки їм ми можемо визначити, як живуть іноземці в нашому районі. Крім того, завдяки цьому дослідженню ми знаємо, що ми робимо добре, і на що ми повинні звернути увагу, що потребує вдосконалення», – зазначив Ян Грабковський, мер міста Познань.

Згідно з повідомленням, близько 100 тисяч жителів України мешкають у Познані. Зазвичай працівники з України працюють у різних секторах. Серед них  багато працюють у промисловості, у сфері транспорту, складського господарства, торгівлі, готельного господарства, громадського харчування та будівельній галузі.

У доповіді показано, що громадяни України в Познані  почувають себе добре, їм легко знайти тут роботу і багато з них хочуть залишитися тут назавжди.

Найчастіше на негативну оцінку із сторони українців впливає відсутність можливостей працювати на вищих посадах, занизька оплата праці, недостатнє знання польської мови та труднощі при оформленні документів.

У Познані в місцевих та вищих навчальних закладах навчаються 577 дітей з України, а в дитячих садках – 106 дітей. Як показує дослідження, батьки українських дітей очікують допомоги при вивченні польської мови, вивчені польської культури та захисту від можливих форм дискримінації.

Джерело: www.eurabota.ua

18.12.2018