Країни Балтії закликають ЄС перерозподілити невикористані вакцини

Країни Балтії закликали ЄС розглянути можливість перерозподілу невикористаних вакцин проти коронавіруса між державами-членами, щоб обмежити поширення інфекції. Про це повідомив Bloomberg сьогодні, пославшись на спільний лист міністрів охорони здоров’я Литви, Латвії та Естонії, адресований Європейському комісару з питань охорони здоров’я Стеллі Кіріакідес.

«Важливо розглянути можливість підвищення ефективності наших спільних зусиль з проведення кампаній вакцинації та подальшому зміцненню солідарності між державами-членами шляхом впровадження механізму перерозподілу вакцин»,- йдеться в листі.

Міністри відзначають, що «невикористані надлишки вакцин, що поставляються до країн ЄС, на даний час накопичуються, що, в свою чергу, може привести до їх списання через їх короткий термін зберігання». Bloomberg додає, що деякі дози вакцин залишаються невикористаними через побоювання громадян з приводу можливих побічних ефектів після вакцинації.

«Ми закликаємо Європейську комісію зробити активні кроки по створенню надзвичайного механізму, який може тимчасово прискорити поставки до найбільш нуждених держав-членів», – йдеться в спільній заяві.