Британська газета: “Сіара” віщує кліматичну катастрофу

Головною темою сьогоднішніх британських газет є наслідки Атлантичного шторму “Сіара”, який вчора обрушився на острів зі швидкістю вітру до 160 км на годину і викликав повені і транспортний хаос.

The Daily Telegraph повідомляє, що сотні рейсів були скасовані вчора, були закриті автомагістралі і головні дороги, а поїзди затримувалися або не йшли зовсім. “Тим не менш, сьогодні і завтра Великобританія буде як і раніше перебувати в полоні стихії з поривами вітру до 110 км/год, а прогнози для Північної Англії і всієї Шотландії будуть сніговими і крижаними. Південь острова також не буде позбавлений від вітрів”, – пише газета.

Провідний Британський залізно-дорожній оператор Network Rail оголосив, що очікує нових проблем. Велика ділянка ключової залізниці в графстві Стаффордшир непридатний для використання через велику кількість дерев, які впали на шляху. The Daily Telegraph також описує прояви розгніваних футбольних уболівальників за скасовані матчі.

“Бірмінгем Ньюс” повідомляють, що вчора в місті були зламані дерева, порушено рух транспорту, і аварійні служби ледь впоралися з ситуацією. The Manchester Evening News розповідає про труднощі, які довелося долати пілотам літаків при спробі приземлитися в міських аеропортах. Відеозаписи показують численні спуски на злітно-посадкову смугу літаків, причому деякі здійснюють посадку з третьої спроби, а інші летять в більш безпечні аеропорти. Газета цитує очевидця, згідно з яким час від часу Вітер в районі аеропорту становив 75 вузлів (дорівнює близько 140 км/год).

На тлі поганих погодних умов, літак авіаліній British Airways вчора вилетіли з Нью-Йорка до Лондона менш ніж за п’ять годин, відзначають більшість британських газет. Завдяки попутному вітру, Боїнг пройшов 3500 миль від ” Дж.Ф. Кеннеді ” в “Хітроу” за рекордні чотири години і 56 хвилин.

В оглядовій статті The Guardian зазначає, що карта повеней в Європі передбачає велику кліматичну катастрофу. Без вжиття термінових заходів підвищення рівня моря залишить великі міста під водою до кінця століття, пише газета.

За оцінками Європейського агентства з навколишнього середовища, підвищення рівня моря буде близько до одного метра, якщо не будуть вжиті заходи проти глобального потепління. У цій ситуації близько 90 відсотків площі англійського міста Халл залишиться під водою до кінця століття. У деяких інших містах Англії – Норвіч, Маргейт, Саутенд-он-Сі і Блекпул – море затопить до 40 відсотків їх житлових районів. Похмурі прогнози для голландських міст Гаага, Роттердам і Лейден, а також великі території Португалії, Іспанії та Франції можуть бути захоплені пустелею.