У Лондоні всерйоз взялися за іноземців-мільярдерів

Високий суд Лондона відхилив апеляцію Заміри Гаджиєвої, яку вона подала на виписаний їй ордер Національним агентством по боротьбі зі злочинністю (NCA). Правоохоронці вимагають пояснити звідки Гаджиєва взяла гроші на купівлю будинку в Лондоні і маєтка в провінції з полем для гольфу.

Заміра Гаджиєва – дружина екс-глави Міжнародного банку Азербайджану, який засуджений за розкрадання і відбуває тюремний термін на батьківщині.

У співробітників NCA викликало підозру те, що Гаджиєва не декларуючи ніяких доходів, живе в Лондоні, витрачаючи шалені гроші. Таким чином, для правоохоронців вона стала ідеальною мішенню, щоб почати кампанію боротьби з легалізацією злочинних доходів через покупку нерухомості.

Такий інструмент правоохоронці отримали від влади ще кілька років тому. Тепер будь-яка людина, активи якої перевищують 50 тисяч фунтів, при покупці нерухомості в Великобританії повинна довести, що вона куплена на легальні доходи.

Сама Гаджиєва стверджує, що є жертвою несправедливого переслідування в своїй країні, і всі гроші, які вона витрачає, зароблені чесно.

Тепер, якщо протягом семи днів Гаджиєва не доведе, що гроші, на які куплена нерухомість, зароблені законним шляхом, майно буде конфісковано і продано. Виручені гроші підуть до британської казни.

Якщо документи будуть надані, то слідчі NCA мають 60 днів, щоб вивчити їх і прийняти відповідне рішення.

Слід зазначити, що це цивільна справа і нічим серйозним для власників необґрунтованого багатства не загрожує. Однак якщо у слідчих виникнуть підозри, що їх хотіли обдурити, то може бути заведена кримінальна справа.

Одна з керівниць NCA Сара Прітчард зазначила: «Створено прецедент, який допоможе нам у наступних позовах з приводу ордерів на незрозуміле багатство».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що уряд Великобританії має намір відмовитися від ряду торгових санкцій проти Росії, коли закінчиться перехідний період Brexit.

Прем’єр-міністр Борис Джонсон планує ввести митні та прикордонні перевірки для товарів із ЄС.