З сьогоднішнього дня аеропорт Тірани працює в звичайному режимі

Через два дні після того, як рейси були припинені через страйк авіадиспетчерів, аеропорт Тірани в Албанії повернувся в нормальний стан. Про це повідомила міністр інфраструктури Белінда Балуку.

Вона зазначила, що це була навмисна політична акція за два тижні до парламентських виборів в країні.

Раніше телеканал Top Channel повідомив про заміну албанських авіадиспетчерів на турецьких, які прибули вчора ввечері з Подгориці. Про це повідомив прем’єр-міністр Едді Рама, який закликав страйкарів припинити протести – в іншому випадку вони втратять роботу, оскільки їх замінять інші.

7 квітня 65 авіадиспетчерів оголосили страйк, затримавши всі рейси в міжнародному аеропорту Тирани. Протестуючі вимагали виконання кількох їхніх вимог: повернення звільнених колег, скасування рішень Правління, відновлення повної заробітної плати відповідно до колективного договору, повної фінансової прозорості за 2020 рік і включення представників профспілки до Правління.

Міністр інфраструктури Белінда Балуку попередила, що будуть прийняті судові заходи, за фактом блокування повітряного руху за допомогою страйку. Вона підкреслила, що крім високих зарплат у адміністраторів є й інші привілеї, наприклад, те, що вони працюють тільки 17 днів на місяць або 205 днів на рік. Вчора до забезпечення безпеки аеропорту, який є стратегічним об’єктом, підключилися військова поліція і сили швидкого реагування.