Експорт товарів заводів Великобританії істотно знизився

Британські фабрики втратили частину зростання від накопичення запасів до Brexit минулого місяця, в той час як домашні господарства зменшили свої запозичення напередодні первинного терміну виходу країни з Європейського Союзу, показали дані в середу.

Індекс менеджерів з постачання (PMI) IHS Markit / CIPS впав до 53,1 у квітні з 13-місячного максимуму в березні 55,1, що в цілому відповідає середнім прогнозом в опитуванні економістів Reuters.

Експорт впав одним з найшвидших темпів за останні п’ять років, відображаючи уповільнення світової економіки.

Невизначеність щодо термінів виходу Британії з ЄС, спочатку запланованих на 29 березня, раніше спонукала заводи завантажувати деталі і матеріали найшвидшими темпами за 27-річну історію опитувань PMI.

Дані Банку Англії за березень, також опубліковані в середу, продемонстрували обережність з боку споживачів, чиї витрати допомогли компенсувати слабкість в інших областях британської економіки.

Кредитори схвалили найменшу кількість іпотечних кредитів з грудня 2017 року перед очікуваною датою Brexit, а зростання споживчих кредитів сповільнилося до самого слабкого за більш ніж чотири роки.

Проте, були ознаки того, що спад на британському ринку житла, можливо, досяг дна. Загальнонаціональне будівельне товариство повідомило, що в квітні зростання цін на житло виріс до 0,9 відсотка, що є найвищим показником з листопада, хоча набагато повільніше, ніж зростання приблизно на 5 відсотків під час референдуму Brexit 2016 року.

З урахуванням того, що крайній термін для Brexit тепер перенесений на 31 жовтня, темпи зростання запасів на фабриках в квітні сповільнилися, хоча він продовжував стимулювати британське виробництво на тлі більш широкого спаду в європейському виробництві.

Показник експортних замовлень в рамках опитування впав до найнижчого рівня з серпня 2018 року і став другим найнижчим показником з жовтня 2014 року. Хоча світовий попит на товари помітно сповільнився за останні шість місяців, IHS Markit заявив, що невизначеність щодо Brexit була основним фактором для британських заводів в квітні.

«Надходили також повідомлення про те, що закордонні клієнти зараз діють так, щоб перенаправити свої ланцюжка поставок з Великобританії напередодні Brexit», – говорить Роб Добсон, директор IHS Markit, фірми, яка збирає дані.

Минулого тижня щоквартальне опитування виробників, проведений Конфедерацією британської промисловості, показав найбільше падіння замовлень на експорт з часів фінансової кризи в 2009 році.

Ендрю Вішарт з консалтингової компанії Capital Economics сказав, що він очікує, що виробничий індекс Великобританії продовжить падати, наближаючись до самого слабкого виробничого PMI в єврозоні.