Афганістан хоче купити російські вертольоти і вести переговори з талібами

Міністр закордонних справ Афганістану Ханіф Атмар заявив у четвер, що Уряд готовий закупити у Росії бойові вертольоти, оскільки таліби взяли під свій контроль дві третини території країни і тепер знаходяться в 130 км від Кабулу в Газні.

В інтерв’ю російській радіостанції “Ехо Москви” Атмар сказав, що Афганістан тепер чекає відповіді Москви. Він також повідомив, що афганський уряд запросив талібів до участі в системі управління, щоб зробити адміністрацію більш відкритою і представленою всіма політичними силами.

Пропозиція була ініційована президентом Афганістану Ашрафом Гані і складається з трьох частин:

  • припинення вогню,
  • консенсус;
  • перехід до спільного управління.

Єдина умова-дозволити афганцям зробити свій вибір і визначити майбутнє своєї країни.

Вчора міністр внутрішніх справ Афганістану Абдул Сатар Мірзаквал заявив, що армія зосередила свої зусилля на забезпеченні безпеки основних автомагістралей, великих міст і прикордонних переходів. Він також закликав Талібан “сісти за стіл «і провести переговори з афганським урядом про формування коаліційного уряду,»прийнятного для всіх країн”.

За повідомленнями з Газні, таліби підняли свій прапор над внутрішньою частиною міста після запеклих боїв з афганською армією. Однак боротьба триває на околицях міста. Це десята столиця провінції, яку таліби захопили за тиждень і тепер контролюють більшу частину країни.