Зеленський ввів санкції щодо 23 громадян Росії та п’ятьох українців

Президент України Володимир Зеленський виконав рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) щодо санкцій щодо 23 громадян Росії та п’яти українців. Відповідний указ опубліковано на сайті Офісу президента, повідомляє ТАРС.

«Вносить рішення Ради національної безпеки та оборони України від 20 серпня 2021 року. «Про застосування персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)», – йдеться у постанові.

Згідно з доповненням до указу, до списку увійшли громадяни Російської Федерації Олександр Жмаков, Олексій Капінос, Андрій Макаров та низка інших, а також громадяни України, зареєстровані у Донецькій та Луганській областях.

20 серпня Рада безпеки України ухвалила рішення запровадити санкції щодо низки фізичних та юридичних осіб. За даними Офісу президента України, ці санкції націлені на генералів зі Служби зовнішньої розвідки Росії, а також на суддів із Криму, які переслідують українських громадян. Рішенням Ради національної безпеки також було введено обмежувальні заходи щодо незалежного депутата Верховної Ради Андрія Деркача та інших осіб, які підпадають під санкції США.

Після повалення тодішнього проросійського президента Віктора Януковича у лютому 2014 року Росія окупувала Крим, організувавши референдум для узаконення окупації, який проводився під прикриттям тоді ще невстановлених «зелених чоловічків», яких пізніше визнали російською владою регулярні російські солдати.