ЄС продовжив санкції проти Росії ще на півроку

Рада Європейського Союзу оголосила про своє рішення продовжити санкції проти Росії за дестабілізацію України на шість місяців.

«Сьогодні Рада постановила продовжити санкції, спрямовані проти конкретних секторів економіки Російської Федерації, ще на шість місяців, до 31 січня 2022 року. Рішення Ради слідує за останньою оцінкою стану виконання Мінських угод, спочатку запланованої на 31 грудня 2015 року – в Європейську Раду 24-25 червня 2021 року », – йдеться в прес-релізі Ради ЄС.

З огляду на те, що Мінські домовленості не повністю виконуються Росією, лідери ЄС одноголосно вирішили продовжити економічні санкції, введені відносно країни.

Нагадаємо, економічні санкції вперше були введені 31 липня 2014 року в відповідь на дії Росії, які дестабілізують ситуацію на Україні. Вони були посилені в вересні 2014 року, а в березні 2015 року Європейська Рада погодився пов’язати їх тривалість з повним виконанням Мінських угод.

«Санкції обмежують доступ до первинних і вторинних ринків капіталу в ЄС для деяких російських банків і компаній і забороняють форми фінансової допомоги та посередництва російським фінансовим установам. Заходи також забороняють прямий або непрямий імпорт, експорт або передачу всіх засобів захисту, відповідні матеріали. Санкції ще більше обмежують доступ Росії до певних чутливим технологіям, які можуть бути використані в російському енергетичному секторі, наприклад, видобутку і розвідки нафти», – йдеться в заяві, додаючи, що вони заборонять товари подвійного призначення для використання у військових або промислових цілях.

Крім економічних санкцій, ЄС ввів різні заходи у відповідь на незаконну анексію Криму Росією і міста Севастополя та навмисну ​​дестабілізацію України. До них відносяться: дипломатичні заходи, індивідуальні обмежувальні заходи (заморожування активів і обмеження на поїздки) і конкретні обмеження економічних відносин з Кримом і Севастополем.