НАСА починає тестування своєї “мега-ракети”

BBC повідомляє, що перша основна частина “мега-ракети” НАСА була вивезена з заводу в Новому Орлеані для важливих випробувань, щоб оцінити її готовність до запуску.

Система космічного запуску (SLS) є ключовою частиною програми НАСА “Артеміс” по поверненню американців на Місяць до 2024 року. Ракета-носій пройде випробування в Міссісіпі.

У середу її помістили на платформу для транспортування на випробувальний полігон в Космічному центрі Стеніса.

Ракета, яка буде вище 30-поверхового будинку, будується для НАСА компанією Boeing.

На ракетну програму Artemis, яка була оголошена в 2010 році, вплинули відстрочки і перевитрата коштів.

Деякі представники космічного співтовариства вважають, що було б краще запускати далекі космічні місії на комерційних ракетах. Але прихильники програми кажуть, що Nasa потребує власного потужному запуску.

Потужні двигуни ракети RS-25 будуть горіти приблизно за 8 хвилин. Ракета забезпечена двома резервуарами-один з рідким киснем і другий з рідким воднем. В цілому вони вміщають 2,7 мільйона літрів ракетного палива для живлення двигунів.

SLS була спроектована з використанням багаторазової технології, яка спочатку була розроблена для програми космічних човників з 1981 по 2011 рік.

Ракета повинна відправити космічний корабель Оріон на Місяць. Перший політ ракети (Артеміс-1) очікується в 2021 році. У місії Артеміс – 1, Оріон буде відправлений навколо Місяця для випробування техніки в глибокому космосі. На кораблі не буде екіпажу.

Першою місією з екіпажем буде Артеміс-2, в якій планується відправити чотирьох астронавтів.

Місія Артеміс-3 передбачає відправку чоловіки і жінки на Південний полюс Місяця в 2024 році