В Україні впроваджують електронний лікарняний

З 1 квітня введуть електронні лікарняні, процес видачі яких буде автоматизовано. Заступник міністра соціальної політики Олег Коваль повідомив під час прес-конференції, що Мінсоцполітики та Міністерство охорони здоров’я спільно запустять з 1 квітня електронні лікарняні.

На кожному виданому лікарняному лікар повинен буде поставити свій цифровий підпис в електронній системі. Інформація далі буде спрямована до Пенсійного Фонду та автоматично перенаправлена до Фонду соцстрахування, для того щоб в останній інстанції знали про хворобу і про те яка компенсація з тимчасової втрати працездатності покладена людині, яка є платником єдиного соціального внеску.

Коваль зазначив, що кожний відкритий лікарняний буде мати фіксований термін дії, по тому ж принципу, що і протоколи, які в країні зараз вже працюють. За протоколами у кожної хвороби є свій середній термін тривалості і відповідно термін лікування. Наприклад, якщо це ГРВІ тривалістю 6 днів, лікарняний відкриють на таку ж кількість днів. У разі якщо людина оговталася від хвороби за 6 днів, їй не потрібно буде йти до лікаря і закривати лікарняний, вона просто виходить на роботу. А ось якщо людині потрібен додатковий час на лікування, вона в день закриття лікарняного знову звертається до лікаря, і їй відкривають новий лікарняний закривши попередній в той же день.

Вже до кінця цього тижня повністю допрацюють механізм ситуації, коли людина до моменту закриття лікарняного виходить на роботу. Таким чином хочуть повністю відстежувати всі фіктивні лікарняні. Адже є випадки, коли лікар за день видає до 100 лікарняних. Ще одним прикладом подібного порушення може послужити і те, що на підприємстві немає погіршення продуктивності і падіння самого виробництва, але 90% працівників цього підприємства знаходяться на лікарняних.

А ось інформацію про лікарняних роботодавці зможуть отримати зі спеціальних електронних систем. Подібне нововведення може дозволити країні зберегти в рік до 5 мільярдів гривень і надалі їх перенаправити на більш потрібні цілі. Так само варто пам’ятати, що запуск електронної системи реєстрації лікарняних планувалося здійснити до кінця минулого року.