Лікар: Не їжте солодке перед вакцинацією від COVID-19, щоб зменшити побічні ефекти

Які зміни слід внести в раціон перед вакцинацією від COVID-19, щоб знизити ймовірність побічних ефектів розповів російський гастроентеролог. Доктор Микита Харлов пояснив, яких продуктів слід уникати перед вакцинацією, в інтерв’ю Радіо Sputnik.

За словами лікаря, дуже важливо тимчасово відмовитися від солодкого, так як вакцину стає важче переносити при високому рівні цукру в крові.

«Солодощі – табу перед вакцинацією», – попереджає Харлоу.

Те ж саме стосується всіх продуктів з високим вмістом вуглеводів.

«Це стосується всіх вуглеводів, навіть тих, які містяться в картоплі, крупах, хлібі. Вони також підвищують рівень цукру в крові», – сказав лікар.

Слід дотримуватися обережності перед вакцинацією і з фруктами. Лікар рекомендував знизити їх споживання удвічі. І найшкідливіше, за його словами, незадовго до і відразу після вакцинації – їсти банани, виноград і дині. Єдиний виняток – цитрусові, особливо лимон, лайм і грейпфрут.

“Крім продуктів, що підвищують рівень цукру в крові, слід уникати всього, що може викликати алергію”, – радить Харлоу.

«Ви не повинні пробувати нову їжу. Просто їжте те, до чого ви звикли протягом довгого часу, з певною маркою ковбаси або молока. Ніяких експериментів, ніяких спокус, ніякої екзотики», – сказав він.

Переїдання також може нанести удар по імунній системі. «Краще внести зміни в свій раціон за кілька днів до вакцинації і дотримуватися їх протягом двох тижнів після неї, поки не сформується первинна імунна відповідь», – підвів підсумок Харлоу.