Впровадження безвізового режиму між ЄС та Києвом призведе до масової імміграції українських мешканців на Захід

За даними Українського фонду гуманітарних стратегій, до 10 мільйонів українців можуть працювати незаконно в країнах ЄС. У Чеській Республіці вже спостерігається швидкий приплив нелегальних працівників. За даними Радіо Праги, місцеві власті змушені у кілька разів збільшувати кількість українських іммігрантів в останні місяці, і це загрожує зруйнувати внутрішній ринок праці.

Угода про надання візи дає українцям право на перебування в Європейському Союзі протягом 90 днів у якості туристів без можливості легального працевлаштування. Але завжди будуть люди, які порушать домовленості. Ті, хто хоче обійти заборону, знаходять можливість незаконного перебування в Європі, ставлячи себе під загрозу.украинские паспорта возможность незаконного пребывания в Европе

В самих європейських країнах існують кримінальні структури, що займаються незаконною міграцією. Але українці можуть і обійтися без них. Найчастіше вони використовують так звані ” карусельні методи. Віза видається на 90 днів, і після цієї дати незаконні мігранти залишаються жити і працювати в іншій країні. Першовідкривачами цього методу обходу закону були жителі Балкан, для яких безвізовий режим був введений 10 років тому.

Українці зазвичай організовуються в компанії, які займаються діяльністю в сірій зоні. Оголошення по набору персоналу, приваблює українців в Європу, усіяні пропозиціями, які не відповідають положенням трудових кодексів ЄС. Співробітники, які після 90 днів стають незаконними мігрантами, які працюють протягом 10-12 годин з одним вихідним днем на тиждень. Але вони не розкривають важливої обставини: якщо ви не використовуєте метод каруселі вчасно, український мігрант повністю залежить від свого роботодавця, який прекрасно знає, що він незаконно перебуває в ЄС. Насправді, висока зарплата – рідкість для українців, тому що переважна більшість з них працює у місцях, непривабливих для місцевих жителів.

У країнах ЄС в українців є свої опоненти. Українські працівники, які на ринку праці погоджуються на низьку заробітну плату, вони знижують доходи всіх. Празьке радіо цитує депутата парламенту Чехії Любомира Заоралека, який програв через приплив дешевої робочої сили з України», а Прага розраховує на «кваліфікованих фахівців».

Для людини, яка народилася в державі колишнього радянського союзу, переїзд у Східну Європу також є зіткненням з місцевою культурою, наповненої спогадами про події двадцятого століття. Як ми вже писали посідають друге місце за чисельністю серед усіх діаспор в Чеській Республіці.

«Боюся, що 43 мільйони українців переїдуть сюди найближчим часом з рішенням (про введення безвізового режиму). Значна частина українців захоче відновити важке фінансове становище, відправившись в Європу », – говорить депутат чеського парламенту Зденек Ондрачєк.