Прискорений порядок працевлаштування українців у Чехії

У кінці липня 2016 року уряд Чехії затвердив спеціальний порядок працевлаштування кваліфікованих працівників з України, який в першу чергу спрямований на прискорення прийняття та обробки заяв на видачу дозволу на працевлаштування (трудових карт) для кандидатів на роботу з України. Ми розповімо, які особливості нового режиму, оцінимо квоти на працівників і переваги цієї програми.

ЗМІСТ

  1. Причини впровадження цього порядку працевлаштування
  2. Прискорений порядок працевлаштування: хто потрапляє під нього?
  3. Особливості введення цієї реформи

Причини впровадження цього порядку працевлаштування

В одній з попередніх статей ми вже розглядали в деталях документ, що надає іноземцям право роботи в Чехії, – Трудову карту Чехії. За даними багатьох авторитетних джерел, розроблений Міністерством промисловості та торгівлі Чехії спеціальний порядок працевлаштування для громадян України був затверджений, про що заявив сам міністр Ян Младек. Цей прискорений порядок працевлаштування є реакцією міністерства на численні скарги з боку роботодавців Чехії на тривалість процедури працевлаштування українських громадян у Чехії. Так, брак працівників і тривалість видачі дозволів на роботу змушують роботодавців просто відмовлятися від кандидатів, які вже пройшли співбесіду і могли бути затверджені на вакансію.

Прискорений порядок працевлаштування: хто потрапляє під нього?

Відповідно до класифікації зайнятості CZ-ISCO (з якою можна ознайомитися на офіційному сайті Управління статистики Чехії), українці за спрощеним порядком працевлаштування зможуть бути зайняті в основних категоріях праці, що належать до виробництва, сфери послуг і державного сектора в категоріях з четвертої по восьму.

Виробництво в Чехії

При цьому Міністерство промисловості та торгівлі роз’яснює, що це нововведення стосується більшою мірою технічних професій. У свою чергу, роботодавці також повинні відповідати певним критеріям, щоб взяти участь в новому режимі.

Чим гарний цей режим? Тим, що українцям тепер не потрібно призначати спеціальний час для того, щоб звернутися із заявою та переліком супутніх документів через візові центри (в яких часом відсутні вільні дати для подачі документів або відбуваються збої в системі, що не дозволяють заявникам зареєструватися).

У цьому разі дати, на які призначено прийом документів за спрощеним порядком, призначаються Генеральним консульством Чехії у Львові. Прийом документів здійснюється безпосередньо консульством, після чого весь пакет документів з додатками направляється чеським органам влади для розгляду в установлені законом терміни.

Генеральнt консульство Чехії у Львові

Ще однією перевагою, яка вигідно виділяє цей порядок працевлаштування, є можливість подачі документів не тільки осіб, які бажають отримати роботу в Чеській республіці, а й членів їхніх сімей, які не беруть участі в подібних процесах окремо.

На поточний момент встановлена ??квота в 5000 чоловік на рік, з яких 3800 кандидатів повинні бути заявниками за програмою Трудової карти Чехії, а 1200 кандидатів можуть бути членами сімей заявників.

Особливості введення цієї реформи

Варто зазначити: влада Чехії вже констатує факт того, що, незважаючи на невелику квоту, на поточний момент все ще спостерігається недобір професіоналів. Таким чином, чеські роботодавці зацікавлені в працівниках з України, а відповідно, у тих жителів України, хто бажає хоча б трохи змінити поточне фінансове становище справ, з’являється шанс працевлаштуватися за кордоном.

У свою чергу, чеські профспілки не особливо раді працевлаштуванню українців. На їхню думку, проблема полягає в непривабливості вакансій для місцевого населення, адже громадяни Чехії не бажають працювати на низькооплачуваних роботах, але залучення робочої сили з-за кордону вони не вважають гідним виходом.

Будинок профспілок Чехії

У чому ж профспілки бачать вихід із ситуації? Вони вважають, що помітне підняття рівнів заробітних плат має стимулювати громадян Чехії до активізації на внутрішньому ринку праці. Однак будемо чесні до кінця і поставимо самі собі питання: хіба це вигідно роботодавцям? Питання залишається відкритим.

Також рекомендуємо ознайомитися з програмою для висококваліфікованих працівників – Блакитна карта Чехії (Blue Card).