Україна ніяк не може вибратися з боргової ями

На думку аналітиків Національного банку України, в цьому році країні потрібно виплатити за боргами грошову суму, яка дорівнює майже 10-ти відсоткам валового внутрішнього продукту (ВВП).

З року в рік, щоб погасити кредити минулих років, уряду України потрібно набирати наступні. Виходить замкнуте коло, з якого українська економіка не може вибратися довгі роки. На жаль, 2020 рік не став винятком.

За розрахунками фахівців Нацбанку країни, для того щоб не заборгувати міжнародним кредиторам, в цьому році уряду потрібно залучити додатково 9 мільярдів доларів. Такі дані наводяться в інфляційному звіті НБУ за січень 2020 року.

У Нацбанку підкреслюють, що «потреба тільки у валютних коштах на виплату боргових зобов’язань з урахуванням обслуговування валютного боргу перевищує 9 мільярдів доларів».

Таким чином, виходить, що валютні борги, які потрібно погасити протягом цього року, становлять 9,9 відсотка ВВП. Однак в Нацбанку зазначають, що борговий тягар в цьому році в порівнянні з 2019 роком все-таки зменшився. У минулому році обсяг виплат по валютних боргах склав 11,7 відсотка від ВВП.

Згідно з даними міністерства фінансів, 1 лютого 2020 року державний борг України становив 84,4 мільярда доларів.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що міжнародні валютні резерви України в січні збільшилися на 1 мільярд доларів і становлять рекордні 26,3 мільярда доларів.

Однак, валютні резерви України за нормативами Міжнародного валютного фонду мали би бути на 27 відсотків більші суми, яка є на сьогодні.