Дипломати: за військовим переворотом у Судані стоїть Кремль

Як повідомляє Reuters з посиланням на двох суданських офіційних осіб, військовий переворот у Судані був здійснений за допомогою Росії.

До перевороту військові отримали від Кремля «зелене світло» на повалення цивільного уряду. Москва пообіцяла, що Рада Безпеки ООН не накладе на Судан жодних санкцій за насильницьку зміну влади, яка у квітні заморозила військово-морську базу Росії у країні.

Два дипломати, знайомі з перебігом переговорів щодо можливої ​​резолюції Ради Безпеки, кажуть, що російська сторона запропонувала висловити стурбованість розвитком подій у країні замість того, щоб засудити військовий переворот.

Прес-секретар Кремля президент Дмитро Пєсков закликав сторони конфлікту в Судані виявляти стриманість: «Ми хотіли б, щоб країна якнайшвидше повернулася до конституційного курсу. Судан дуже важливий для нас у різних сферах».

28 жовтня Росія заявила ООН, що вважає зміну влади у Судані не переворотом, а проявом системної кризи.

На думку дипломатів та аналітиків, командувач збройних сил Судану генерал-лейтенант Мохамед Хамдан Хеметі Дагало намагається налагодити відносини з Кремлем.

25 жовтня військові захопили владу в Судані, а прем’єр-міністра Абдуллу Хамдука і кількох міністрів було заарештовано. Протести проти перевороту були пригнічені. Армія відкрила вогонь по протестувальникам та вбила 10 людей.

У вересні також була спроба державного перевороту, але повалити уряд тоді не вдалося.