В Україні зафіксовані величезні борги по зарплатах

Зарплатні борги українських роботодавців перед найманими працівниками в березні стали 3 мільярди гривень. Такої величезної заборгованості по зарплатах в Україні не фіксувалося вже 10 років.

Цю обурливу статистику оприлюднила днями голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова.

Статистичні дані показують, що як не парадоксально, більшість боргів накопичилися на підприємствах, які активно працюють. Так, з усіх 768 підприємств-боржників, на сьогоднішній день 63 відсотки виробляють продукцію, 37 відсотків вже давно оголосили себе банкрутами.

«Найбільша заборгованість із зарплати зафіксована на приватних підприємствах, потім – на державних і на підприємствах комунальної форми власності».

З початку 2020 року тільки 54 підприємства погасили заборгованість по заробітній платі на суму 121 млн. гривень. Звичайно, якщо керівники підприємств будуть і далі такими повільними темпами виплачувати заборгованість, то їх сума буде тільки збільшуватися, а не зменшуватися.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в українському уряді прогнозують збільшення в 2020 році реальної середньої заробітної плати в країні на 9 відсотків.

Згідно з даними статистики, валовий внутрішній продукт України в січні 2020 року зменшився на 0,5 відсотка.