Улюблена страва українців все дорожчає і дорожчає

Практично в кожній українській родині хоча б раз на тиждень варять знаменитий у багатьох країнах світу український борщ, який, на жаль, через стрімке зростання продуктів, які необхідні для його приготування, дорожчає щомісяця.

Деякі економічні експерти пропонують навіть вимірювати рівень заробітної плати в так званому індексі борщу, за аналогією з індексом Біг Мака, яким міряють добробут і купівельну спроможність американських сімей, а також в інших країнах світу.

Український уряд практично кожен місяць звітує про те, що рівень середньої заробітної плати в країні неухильно зростає. Як нещодавно заявив віце-прем’єр Павло Розенко, реальна заробітна плата зросла на 15 відсотків, проте високопоставлені чиновники при цьому не хочуть говорити, що ціни в магазинах на продукти харчування ростуть не на відсотки, а в рази.

Борщовий набір за інформацією Української плодоовочевої асоціації, наприклад, всього за тиждень подорожчав на 10 відсотків. Підрахунки показують, щоб зварити каструлю борщу, потрібно витратити від 100 до 140 гривень, все залежить від виду м’яса, адже саме воно становить більше половини від ціни борщу. Так що доводиться констатувати, що український борщ для переважної більшості українців стає неймовірною розкішшю, враховуючи, що одним борщем харчуватися не будеш, не кажучи вже про інші витрати. Не дивно, що в такій ситуації все більше українських громадян вирішують їхати працевлаштуватися за кордон, щоб поповнити свої сімейні бюджети.

Нагадаємо, що згідно з даними Держстату, в Україні значно збільшилися ціни на куряче м’ясо, які практично зрівнялися з європейськими.

Джерело: www.eurabota.ua

04.12.2018