Трамп закликає Росію припинити підтримку режиму “звірств” в Сирії

Президент США Дональд Трамп закликав Росію припинити надавати підтримку режиму “звірств” в Сирії після того, як він висловив стурбованість Сполучених Штатів з приводу насильства в провінції Ідліб, йдеться в повідомленні Білого дому.

Зі свого боку, Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу також чинив тиск на свого російського колегу Сергія Лаврова у зв’язку з атаками Дамаска на останній контрольований повстанцями бастіон в Сирії.

За підтримки ударів з повітря з Росії, президент Сирії Башар Асад досяг нового територіального успіху після посилення свого наступу на північно-західну провінцію Ідліб.

У розмові з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом, Трамп висловив “стурбованість з приводу насильства в Ідлібі, Сирії і … підкреслив бажання США бачити кінець підтримки Росією звірств режиму Асада”.

Туреччина має 12 спостережних пунктів в Ідлібі в рамках угоди, досягнутої в 2018 році між Анкарою і Москвою, щодо запобігання наступу сирійського режиму, але, тим не менш, сили сирійського режиму продовжують свій наступ.

Вважається, що чотири турецькі пости оточені сирійськими силами, а Анкара пригрозила напасти на Дамаск до кінця лютого, якщо Асад не відступить.

“Я підкреслив, що напади в Ідлібі повинні бути припинені, необхідно встановити постійне перемир’я і має бути припинення вогню, яке не буде порушено», – заявив Міністр закордонних справ Туреччини журналістам на Мюнхенській конференції з безпеки після зустрічі зі своїм російським колегою.

Прихильник повстанців Туреччина і союзник Дамаска Росія тісно співпрацювали з Сирією в останні роки, хоча вони були на протилежних сторонах в 9-річному конфлікті.

Турецька делегація вирушила до Москви в понеділок після того, як російські офіційні особи відвідали Анкару в минулі вихідні, але не змогли досягти певної угоди.

Сірійський центр зі спостереження за правами людини заявив, що сили режиму “контролюють всі села і невеликі міста навколо Алеппо вперше з 2012 року.”