Незабаром і куряче м’ясо стане для українців делікатесом

Поступово все йде до того, що українці незабаром будуть дивитися на колись дешеве куряче м’ясо як на справжній делікатес.

Ситуація на вітчизняному ринку птахівництва складається зовсім не на користь простих українців, яким доводиться мириться з тим, що ціни на українську курятину досягли практично європейського рівня. Але ні для кого не секрет, що на середню заробітну плату, яку може заробити кваліфікований фахівець, при такому стрімкому зростанні споживчих цін, в тому числі і на найдешевше куряче м’ясо, скоро буде проблематично купувати його в достатніх кількостях. Доводиться констатувати сумний факт – замість, хоча б невеликого поліпшення, спостерігається велике погіршення ситуації в українських сімейних бюджетах.

Згідно з даними Держстату, зростання попиту, який спостерігався останній рік, призвів до значного стрибка цін, які практично стали рівними вартості курячого м’яса в країнах Європи.

Високі ціни на інші види м’яса також пришвидшують зростання. Якщо куряче філе можна купити в середньому за 100 гривень за кілограм, то свинину в магазинах менше, ніж за 120 гривень днем ​​з вогнем не знайти.

Причина подорожчання в тому, що українські виробники суттєво збільшили обсяги експорту, що призвело до зменшення пропозиції на внутрішньому ринку.

Науковий співробітник відділу аграрного ринку Інституту аграрної економіки Наталя Копитець розповіла, «що до кінця року буде збільшуватися роздрібна ціна на курятину. Це обумовлено, в першу чергу, сезонними коливаннями, пов’язаними з новорічними святами і низькою купівельною спроможністю нашого населення».

Нагадаємо, раніше ми писали про індекс споживчих настроїв (ІСН), який в жовтні в порівнянні з вереснем впав майже на 6 пунктів і склав 57 пунктів.

Джерело: www.eurabota.ua

29.11.2018