Міжнародні резерви України поки що не відповідають критеріям МВФ

Хоча Національний банк України і поповнює валютні резерви, але до оптимального рівня поки що далеко. Норматив Міжнародного валютного фонду передбачає, що сума повинна бути ще на 27 відсотків більшою.

Фінансовий експерт Growford Institute (Київ) Тетяна Богдан констатує, що на сьогоднішній день рівень міжнародних резервів України незадовільний.

Незважаючи на те, що економіка України росте, фінансовий сектор країни залишається вразливим, оскільки дуже сильно залежить від іноземного фінансування. Рейтингове агентство Fitch оцінило фінансові потреби, необхідні для того, щоб покрити дефіцит поточного рахунку і погасити зовнішній борг на рівні 70 відсотків міжнародних резервів в минулому році і 90 відсотків резервів – в 2020-му році.

«Національний банк повинен проводити політику поступового нарощування валових міжнародних резервів до рівня 29-30 мільярдів доларів, а міністерство фінансів – політику поступового погашення зовнішнього боргу»,– вважає Тетяна Богдан.

Це дасть можливість істотно зменшити ймовірність кризи в той час, коли можливість нової глобальної фінансової кризи збільшується.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Україні на сьогодні з 28,5 мільйона громадян працездатного віку лише 12,8 мільйона працює офіційно.

Глава НБУ Яків Смолій впевнений, що курс гривні протягом 2020 року буде утримуватися на сьогоднішньому рівні за умови, якщо не вибухне світова фінансова криза.