У Національному банку пояснили, чому не стримують зміцнення гривні

Стримувати подальше зміцнення гривні, якщо цей процес буде відбуватися і надалі, Національний банк не має наміру, оскільки курс гривні по відношенню до долара і євро сьогодні залежить від ситуації на ринку, стану економіки та інших важливих факторів.

На думку представників центрального банку, якщо вони почнуть втручатися в процеси, які відбуваються на валютному ринку, будуть безпосередньо впливати на курс, це неминуче може призвести до таких наслідків, які негативно вплинуть не тільки на банківський сектор України, а й в цілому на економічну ситуацію в країні.

Згідно з офіційним поясненням НБУ, режим плаваючого курсу повинен відповідати тим економічним реаліям, які на сьогоднішній день спостерігаються в Україні.

У керівництві НБУ впевнені, що штучне завищення курсу долара по відношенню до гривні однозначно призведе до негативних наслідків. В першу чергу це в значній мірі зменшить довіру до Національного банку, що спричинить за собою нестабільність на фінансовому ринку.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що стрімке зміцнення курсу гривні по відношенню до долара і євро, призвело до значних збитків НБУ.

Україна увійшла в першу десятку європейських країн, в яких зафіксована найбільша частка оплати за товари і послуги за допомогою спеціальних пристроїв.