Нью-Йорк подав до суду на найбільші нафтові компанії світу через клімат

Нью-Йорк подав позов проти великих нафтових корпорацій Exxon, Shell і BP (British Petroleum) за введення споживачів в оману щодо ролі їх продукції в зміні клімату.

У позові стверджується, що компанії «систематично і свідомо вводили жителів Нью-Йорка в оману» щодо «катастрофічного впливу» викопного палива. Місто намагається перешкодити компаніям і Американському інституту нафти відмовитися від «екологічного мислення» і домагатися фінансових санкцій.

«Наші діти заслуговують жити в світі, вільному від зміни клімату, і ми повинні зробити все, що в наших силах, щоб дати їм надію», – сказав мер Нью-Йорка Білл де Блазіо в заяві.

«Це означає боротьбу з деякими з найбільш забруднюючими довкілля корпораціями за неправдиву рекламу і екологічні розмови, що є прямим порушенням наших законів про захист прав споживачів. Моє послання в День Землі для Big Oil: побачимося в суді», – додав мер.

Позов до Верховного суду штату, був поданий відразу після того, як президент США Джо Байден провів кліматичний саміт за участю 40 світових лідерів, щоб почати зусилля по скороченню глобальних викидів.

Серед аргументів Нью-Йорка подати позов до суду – це те, що нафтові компанії стверджують, що витратили мільйони на те, щоб переконати споживачів, що вони надають екологічно чисту продукцію, але це не так.

Не було вірною і заява нафтових гігантів про те, що вони інвестують в охорону природи.