Тіхановська готова вести Білорусь

Білоруський опозиційний політик Світлана Тіхановьска заявила в понеділок, що вона готова очолити Білорусь, і закликала до створення законодавчої бази, яка гарантує нові справедливі вибори, повідомляє Reuters.

Виступаючи у відеозверненні з Литви, вона закликала співробітників служб безпеки і правоохоронних органів піти з уряду президента Олександра Лукашенка, заявивши, що їх поведінка буде пробачена, якщо вони зроблять це зараз.

«Я готова взяти на себе відповідальність і діяти в якості національного лідера протягом цього періоду», – сказала вона, додавши, що було важливо «максимально використати» імпульс, породжений тижнем протестів.

Минулого тижня вона втекла за кордон, заявивши, що зробила це для безпеки своїх дітей, але швидко почала публікувати нові відеоролики, що закликають до продовження антиурядових протестів.

Десятки тисяч білорусів зібралися в Мінську, щоб взяти участь в «Марші свободи» проти колишнього президента.

Вчора Лукашенко подзвонив Путіну, щоб обговорити ситуацію в Білорусі. Він попередив російського лідера, що, якщо його режим впаде, це буде загрожувати і Росії.

На сьогоднішній день організована найбільша в країні демонстрація проти правління Лукашенка.

У п’ятницю білоруський уряд вибачився і почав звільняти протестуючих.

Протести спалахнули в Білорусі після того, як у неділю на виборах переміг давній лідер Олександр Лукашенко. Він виграв шостий термін з підтримкою 80%.