Норвегія: допомога біженцям з України

Громадянам України дозволяється перетин кордону Норвегії без біометричного закордонного паспорта наземним транспортним засобом (автомобіль, автобус) та кораблем. Як і в інших країнах Європи, українцям надається статус тимчасового притулку терміном на рік із можливістю продовження.

Докладніше про умови в’їзду для українців читайте на сайті Норвезького управління імміграції https://www.udi.no/en/situation-in-ukraine/travel-to-norway/.

Розклад руху транспорту та його маршрути:

https://entur.no/

https://www.vy.no/en

В’їзд із тваринами дозволено, але потрібно дотримуватися низки правил. По можливості про прибуття з домашніми тваринами необхідно заздалегідь повідомити Норвезьке управління безпеки харчових продуктів, щоб перевірку можна було провести на прикордонному переході. Для цього необхідно заповнити спеціальну форму.

Якщо у вас немає житла, потрібно звернутися до поліції. Поліція організує транспортування для вас до Національного центру прибуття для реєстрації.

Національний центр прибуття Råde працює цілодобово та знаходиться за адресою Mosseveien 58, 1640 Råde Nasjonalt Ankomstsenter. Якщо ви прибуваєте не до Осло, поліція спрямує вас до найближчого локального центру прибуття. У Національному центрі прибуття ви отримаєте їжу для дітей та новонароджених, а також одяг та предмети гігієни, якщо вони вам знадобляться.

Докладніше про пошук житла та права біженців можна почитати на сайті Норвезької організації захисту прав біженців http://www.noas.no/

У Норвегії один із найнижчих рівнів безробіття в Європі, тому шанси знайти роботу тут вищі, ніж в інших країнах Європи, які вже переповнені біженцями. Зарплати людей різних професій тут не дуже відрізняються, а мінімальної зп цілком вистачатиме на оренду, продукти і все необхідне для нормального життя.

Посольство України в Норвегії http://norway.mfa.gov.ua/ua. Адреса: Arbins gate 4, 0253 Oslo. +47 22 83 55 60 / Гаряча лінія: +47 90 92 70 40 emb_no@mfa.gov.ua, https://www.facebook.com/UKRinNOR

Джерело: https://t.me/tripmydream